DEZE WEBSHOP IS GESTOPT VANAF 1 JANUARI 2020

Waarom een tuinontwerp?

Home

sfeer tuin schaduw

 

Waarom een ontwerp?
Behalve dat je tuin de eerste stap naar buiten is, beslaat deze ook vaak minimaal de helft van je perceel. Dan kan de tuin maar beter goed bij jezelf én het huis passen. Eigenlijk is het gek dat zoveel tuinen zoveel op elkaar lijken, terwijl mensen vaak heel verschillende ideeën hebben hoe dat ze hun buitenruimte zouden willen gebruiken.

Het maakt niet zoveel uit of een tuin klein of groot is, met een ontwerp zorg je ervoor dat je de tuin zo optimaal mogelijk en met zoveel mogelijk plezier gebruikt. 

 

Wanneer laat je een ontwerp maken?
Of je nou zicht hebt op een nieuwbouwwoning, gaat verhuizen of eenvoudigweg niet meer tevreden bent over (delen van) de tuin, is het slim om een ontwerp te laten maken.

Begin op tijd met het maken van een ontwerp: wil je vanaf de eerste mooie dagen in het voorjaar al naar buiten kunnen, dan is het verstandig om een paar maanden daarvoor al aan de slag te gaan met een plan. 
Een goed tuinontwerp is niet zomaar op een zondagmiddag in elkaar te knutselen. Voor een doordacht ontwerp dat recht doet aan de bewoners, de wensen en de omgeving is tijd nodig. 

En ook een hovenier moet ingepland worden en ook die heeft zijn tijd nodig. Overigens wanneer je het heel leuk vindt om zelf te doen dan heb je ook je tijd hard nodig. Ook dat lukt niet in een zondagmiddag…

 

Ontwerp en beplantingsplan: 2 verschillende zaken
Waar het ontwerp vooral de nadruk legt op het gebruik van de tuin en de bijbehorende voorwaarden, zorgt een beplantingsplan (klik voorbeeld beplantingskaart) voor de ondersteunende invulling.
Hoewel beide sfeerbepalend zijn, kennen ze een eigen karakter. Een voorbeeld: wanneer ik een knusse, omsloten zithoek creëer in de tuin zegt dat al veel over de sfeer. Je krijgt daar een veilig gevoel. Door het vervolgens aan te vullen met Mediterrane planten of juist met planten die je meer in een bosrijke omgeving tegenkomt geef je ook daarmee richting aan de sfeer.

  

Een intakegesprek is altijd gratis
Woon je in de regio Den-Bosch – Tilburg en ben je benieuwd naar wat ik voor jou / jullie tuin kan beteken? Een afspraak maken voor een intakegesprek mag altijd. Na dit gesprek ontvang je een offerte. Denk hier even over na, maar ook of dat het klikt. Dat is belangrijk: omdat je als ontwerper veel van de opdrachtgever in de tuin terug laat komen, moet het onderling wel werken.

Soms werk ik ook buiten mijn regio. Wil je hierover meer informatie, neem gerust contact op!

 

Kosten van een ontwerp
Het is heel lastig om een richtlijn te geven voor de kosten van een tuinontwerp. Vooral omdat dit afhankelijk is van de vraag, de situatie enz. Reken in de richting van € 2,= tot € 4,= per m2 tuinoppervlak. Dat geeft een goed beeld. Mijn minimum tarief is € 250,=

 

Kosten van een beplantingsplan
Uiteraard is ook dit afhankelijk van de vraag, maar ook hier is een richtlijn van €2= tot € 4,= per m2 een redelijke inschatting, met een minimumtarief van € 180,=. Natuurlijk hanteer ik een gereduceerd tarief wanneer het beplantingsplan volgt op een door mij te maken ontwerp.

 

 

En dan ligt er een plan
Als je eenmaal een gedegen ontwerp voor de tuin in handen hebt, moet het ook nog uitgevoerd worden. 

Natuurlijk kan de liefhebber er zelf mee aan de slag gaan, maar net zoals het - bijvoorbeeld - voor schilderen geldt: de vakman doet het altijd beter! En sneller... Daarbij hebben ze ervaring met het oplossen van problemen die je altijd in het werk tegen komt. En hoe praktisch is het om de hele tuin door één aanspreekpunt te laten afwerken. 

Ik zal dus altijd adviseren om een hovenier in de arm te nemen!

 

De kosten
En ja, natuurlijk kost dat wat. Dat geldt voor elke vakman. Ga voor de grap maar eens na hoeveel je per m2 hebt betaald voor de keuken of de badkamer. Dan valt een hovenier echt mee! 
En die plaatst ook schuttingen, zorgt dat alles recht is, legt bestrating aan, maakt desnoods een waterelement op maat, doet eigenlijk alles wat nodig is voor een mooie en goede basis en dan zorgt hij ook nog voor de beplanting. 

Uiteindelijk is je tuin niet alleen je visitekaartje, maar ook je ontspannende moment. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »