Schoonmaken en onderhouden gietijzeren pannen

Home / │ INSPIRATIE / gietijzer - onderhoud

Algemeen gebruik:

* Maak de pan na gebruik - het liefst wanneer hij nog warm is - gelijk schoon. Ter voorkoming van roest niet laten weken of in water laten staan.

* Maak de pan schoon met heet water en een spons of harde borstel. Voorkom gebruik van zeep of een staalsponsje omdat dan de beschermende laag eraf gaat.

* Aangekoekt vuil kunt u beter verwijderen met zout en water of u zet de pan met water op en laat het koken.

* Zorg dat de pan goed droog is en laat het in een warme oven drogen. (Die is misschien nog wel warm van de klaargemaakte maaltijd).

* Wrijf de binnenkant van de droge pan in met (eetbare) olie door middel van een doek of keukenrol.


Een nieuwe beschermlaag:
Nodig wanneer het eten aan de pan blijft plakken of als de pan er dof en roestig uit ziet.

* Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.

* Wassen in een sopje (nu wel) met een spons of harde borstel. Goed afspoelen en drogen.

* Wrijf de binnen- en buitenkant van de droge pan in met (eetbare) olie door middel van een doek of keukenrol.

* Leg de plan op z'n kop op het rooster en leg voor alle zekerheid een stuk aluminiumfolie op de bakplaat eronder tegen eventueel druppen. 

* Bak een uur

* Zet de oven uit en laat de pan daar totdat die volledig is afgekoeld.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »